Çocuğumda dikkat eksikliği var mı?

Çocuğumda dikkat eksikliği var mı? Nasıl anlayabilirim?

Hepimiz yerinde oturmakta güçlük çeken,  bizi hiç dinlemiyor gibi görünen, verilen talimat ve yönergeleri takip etmekte zorlanan, dikkati hemen dağılabilen, uygunsuz yer ve zamanda uygunsuz söz ve davranışta bulunan çocuklara şahit olmuşuzdur.

Ancak bazen bu çocuklar sorunlu kişiler olarak etiketlenirler veya tembel ve disiplinsiz oldukları için eleştirilirler. Bununla birlikte, daha önce dikkat eksikliği bozukluğu veya   bilinen adı ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip olabilirler.

DEHB, kişinin kendi içinden gelen tepkilerini engellemeyi zorlaştırır. Bu tepkiler, hareketlerden konuşmaya, dikkatini bir şeye odaklayabilmeye kadar her şeyi içerebilir.

DEHB belirtileri ve semptomları  tipik olarak yedi yaşından önce ortaya çıkar. Ancak dikkat eksikliği bozukluğu ile  normal “yaramazlık” arasında ayrım yapmak zor olabilir.

Sadece birkaç işaret gözlemlediyseniz veya bu belirtiler yalnızca bazı durumlarda ortaya çıkıyor diğer durum ve ortamlarda ortaya çıkmıyorsa (Örneğin dayısının ya da teyzesinin yanında bu tür davranışları gözlemlemiyorsanız), muhtemelen çocuğunuzda dikkat eksikliği ya da hiperaktivite yoktur. Belki ebeveynlik davranışlarınızla ya da disiplin sorunları yaşıyor olabilirsiniz.

Diğer yandan, çocuğunuz tüm durumlarda (evde, okulda ve oyunda) bu belirtileri gösteriyorsa, daha yakından bakmanın zamanı gelmiştir.

Eğer aşağıdaki belirtilerden en az 4 ü varsa çocuğunuz dikkat eksiliği sorunu yaşıyor olabilir?

  1. Okul ödevlerinde dikkatsizce hatalar yapar mı?

  2. İyi okumamaktan dolayı soruları yanıtsız bırakır mı?

  3. Dikkatsiz çalıştığı için başkaları tarafından eleştirilmek

  4. Dikkati okul ödevlerine vermekte güçlük çeker mi?

  5. Dikkati oyunlara vermekte güçlük çeker mi?

  6. Ödev ya da bir şeyi öğrenirken çabucak sıkılır mı?

  7. Genel de dalgın mıdır?

  8. Sadece göz teması kurulduğunda ya da ses yükseltildiğinde mi dinler?

  9. Sık sık yeniden hitap etmek gereksinimi duyar mısınız?

  10. Yapılması istenen şeylere uyma güçlüğü yaşar mı?

  11. Verilen görevleri bitirmek için çok fazla zamana ihityaç duyar mı?

  12. Zamanında hazırlanmakta güçlük çeker mi?

  13. Oda ya da masası dağınık mıdır?

  14. Defter, kitap, kalem ve vb. eşyaları sık sık kaybeder mi?

  15. Sesler veya olaylardan dolayı dikkati kolayca dağılır mı?

  16. Dikkat dağıldıktan sonra tekrar işe dönmekte güçlük çeker mi?

  17. Sıkça hatırlatma yapmak zorunda kalır mısınız?

Çocuğunuzda dikkat eksikliği mi var yoksa dürtüsel davranış bozukluğu mu? Ya da hiperaktivite (aşırı hareketli) sorunu mu var?  Bütün bu soruların cevapları için çocuğunuzun dikkatini, dürtüselliğini, hiperaktivite düzeyini ve bilgiyi işleme hızını (öğrenme hızını) Ankara’da bilgisayarlı dikkat eksikliği testi yaparak işi şansa bırakmıyoruz.

Çocuğunuzun, unutkanlık ya da okulda dikkat sorunları ile boğuştuktan sonra, yaratıcı çözümler bulmak ve çocuğunuzun güçlü yanlarını ortaya çıkarmak ve daha dikkatli olabilmesi için nasıl bir program ve düzenleme yapılması gerektiğini belirlemek için birlikte çalışabiliriz.

Open chat